Followers

KUDA KU LARI GAGAH BERANI...

hari ni aku tak nak buang masa banyak-banyak kat depan laptop..nak buang masa sikit-sikit je.
huhu pesan mak aku..fitri ko kene belajar betul-betul, jangan nk menghadap laptop je kalau result ko hancus, takut biasiswa kene tarik..mak n ayah takde duit nak bayar nk tanggung pembelajaran ko..
aku dengan soleh nyer menjawab: baiklah mak..(sambil mangangguk n mengaru-garu kepala)
mak tersenyum lega melihatkan anaknyer yang sememangnyer dengar cakap

hahahha...so arini aku akan guna kan blog ni sehabis baik untuk belajaq..baru ade semangat sikit nak belajaq..


adoiyaiiii minggu ni pening sikit coz banyak assignment yang kene buat..lepas tu hari rabu, khamis,jumaat ade test yang direct ikut turn..ape orang university ni ingat aku ni keje nak menjawab exam je ke..kadang2 nak termuntah aku asyik menghadap nota yang berlambak kat atas meja..tensi..tensi..tapi tak pe dgn ade nyer blog ni aku akan memuntahkan semuanya dlm entri kali ni



nota-nota yang kene baca..fening kepala gue memikirkannya

sebabkn topik test aku ari rabu ni tentang kuda atau equine, so arini aku nak kongsikan kat korang semua serba sedikit tentang kesihatan kuda..kuda ni binatang yang aktif dan maintenance dia pun tinggi..korang bayangkan kalau korang couple ngan minah2 yang maintenance tinggi for sure korang akan tahu tinggi rendah kesabaran mu..hahahaha..

korang mesti dah lama tahu kan..zaman dulu-dulu, kuda ni dijadikan haiwan peperangan kerana ketangkasannya dan bentuk tubuhnya yang tough..zaman nabi pun kuda-kuda digunakan untuk berperang, but nowadays, kuda ni ade yang dijadikan haiwan kesayang ade juga untuk sukan polo n sukan equestrian n endurance..thats why, kuda ni aktif sebab otot dia memang jenis otot athelete..kalau kita tak bawa kuda excercise atau biarkan kuda terperap je kat stable dia.kemungkinan kuda akan mengalami pelbagai masalah penyakit dan apa yang aku nk kongsikan dengan korang dalam entry kali ni ialah tentang penyakit kolik yang selalu meng"attack" kuda


aku ngan encik kicap

for ur information, kolik ni adalah keadaan kesakitan dibahagian abdominal yang effect pada sistem alimentari ( usus, perut), sistem urinari seperti ginjal, salur dan pundi kencing dan juga effect di bahagian peritonitis.

kalau nk detect penyakit kolik dikalangan kuda.. korang boleh tengok keadaan kuda tu sendiri, kuda tu selalunya demam dan dalam keadaan menahan sakit..kuda ni taklah macam manusia nk bagitahu dia sakit ke tak..dulu kalau aku sakit aku tak cakap banyak..aku g kat peha  mak aku..aku tidor kat peha mak..sambil mak urutk-urutkan kepala aku..huhu best woooo..sambil dibelai aku pun tertidur sambil melakar peta di kaiin batik mak aku..hehehe..tapi bila tinggal kat asrama ni takde maknenyer.. semua kene buat sendiri..huhu rindu plakkk ngan mak..

berbalik semula pasal kuda..kalau kuda, kita sendiri lah kene kaji dan tahu behaviour dia..hehehe..selain tu cik kuda ni mmpunyai tabiat buruk  apabila  dia dalam keadaan kolik dia akan menggigit palang-palang kayu yg kat kandang dan menyedut angin atau dalam bahasa omputihnya wind sucking. lagi satu kalau korang sayang kuda korang, korang kene tahu umurnya..jangan lah kuda korang yang masih mengenal erti kehidupan tu korang lanyak dengan training2 yang hardcore..serupa gak kalau kuda tu dh terlalu tua..korang jangan lah layan dia dengan latihan2 yg extreme..mahu tak mengah kuda korang..

just imagine korang lah kalau di beri kerja yang luar keupayaan korang sure korang bengang n mengeluhkan..mesti dendam kesumat dalam hati korang dgn majikan korang meluap-luapkan..hahha..tu pasal lah bila korang tengok berita ade yang majikan kene bunuh lah kene ugutlah..ni semua gara-gara tak pandai nk jadi bos asyik nak mengarah je kejenyer..hehehe emosi plak aku ni..tapi kalau kuda tu boleh buat cam tu sure penjaga-penjaga kuda kene sepak terajang laju-laju ngan kuda kan..hehehe..

kuda ni macam manusia gak..tak boleh lah bagi latihan yang terlalu lama sehinggakan tiada rehat baginya..lagi satu kuda ni cepat bosan, dia memang tak boleh berehat lama-lama dalam stable of coz dia akan protest..so korang kene spend masa ngan kuda korang makan angin sambil sambil korang buang angin..hahahha..yang penting latihan yang korang bagi untuk kuda tu hendak lah konsisten n tak leh suka-suka tukar management korang, nanti kuda korang terkejut beruk plak..bak kata org melayu culture shock atau dlm bahasa inggerisnyer kejutan budaya..hahhaha..

bila korang dah training kuda korang tu, makesure makanan yang korang bagi tu kene lah seimbang, janganlah terlalu banyak bagi konsentrat dan kurang serat dalam makanan kuda. korang pun cam tu juga kan perlu makanan seimbang untuk tubuh yang sihat..kalau tak seimbang korang akan dpt overweight atau lesswight plak kan..nak bagi makan kuda ni,tak boleh hentam kromok je, korang kene bagi ikut rutin dengan kuantiti dan kekerapan yang korang selalu bagi, kalau korang suka-suka je bagi kuda korang makan tak ikut jadual, aku nescaya kuda korang akan mogok n tak nak kawan dengan korang.."kalau awek majuk senang nak pujuk woo, kalau kuda majuk dia boleh bunuh diri tau, dia taknak makan, dia akan buat mogok tak puas hati ngan korang"..baru padan muka korang..huhuhu..

lagi satu aku nk nasihatkan pada panjaga-penjaga kuda ni...kalau korang dah mula mengorat dia, dah berjanji nak jaga makan minum dia, n dah pakat janji sehidup semati biar gunung berapi sekalipun korang dah janji nak daki atau lautan api pun korang sanggup renangi together gether..hehehe..make sure korang jangan curang ngan dia..kuda ni sensitif tau kalau-kalau dia dapat tahu penjaga dia curang ngan dia..misal kata korang keluar ngan awek korang pergi cuti n korang tak jenguk kuda korang selama seminggu.. korang akan lihat kuda korang mesti frust menonggeng. korang jangan ingat bila korang suruh orang lain jaga kuda korang..dia akan rasa seronok..no way man!!!!kalau kuda tu dah serasi ngan korang kalau boleh dia nak tidur ngan korang.heheh for sure lah korang taknak tidur ngan kuda kan but atleast dia nk korang spend masa ngan dia..

                                      
       
                                         aktiviti waktu petang bawa kuda jalan-jalan makan angin

ok la.. ni serba sedikit tentang kuda yang aku nk kongsi ngan korang..aku bukan profesional sgt bab2 kuda..aku pun masih belajar..next time kita citer pasal haiwan lain plak ye..hehehe aru ade mood nak study..pembaca-pembaca yang aku sayangi..korang doa-doakan aku yea..thanks semua..assallamualaikum:)



2 ulasan:

bee shaz wals said...

best entri dari Dr...kuda ku lari gagah berani jeng..jeng...

Dari Mata Pena Seorang Insan Biasa said...

hehehe...saje je nk hilangkan nerves untuk jawab paper esok..heheh

I Believe What I See

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@Hak milik sepenuhnya Norfitri Abdullah Sani/Rawang Selangor