Followers

belajar budaya JEPUN di DAISO

 
ape khabar semua..tuesday morning semua..letih sikit semalam sampaikan takde masa nk update blog..before aku buka citer pasal tajuk entry aku ni aku nak tanya korang pernah pergi DAISO tak..ape ke menda DAISO ni..heheh DAISO ni bukan nama makanan ataupun nama electronik gadget ke ape..DAISO ni sebuah nama perniagaan dari JEPUN..
 
 ni dia tokey DAISO..hensem n kaya cam arwah datuk aku..hahaha..
 
semalam aku ngan member-member carilah barang dekorasi pentas untuk program fakulti  yang bakal berlangsung tak lama lagi..huhu nerves..nerves..lagi 13 hari lagi..doakan aku yea..
 
ok2 back to the right track..sambung balik cerita DAISO..bila sampai ke DAISO outlet di pusat beli belah MINES ni aku jadi rambang mata tengok semua barang kat sini dari besar sampai sekecil-kecil barang dia jual dengan harga 5 hengget..ape yang aku nak cakap kat sini ni bukan store cikai-cikai jual barangan ala-ala kedai rm 2 atau kedai rm 1 yang bersepah-sepah di malaysia sekarang ni..tapi yang ni special sikit sebab barangan DAISO ni semua datangnyer dari negara matahari terbit tu..murah-murah dan pelbagai..ade toileteries, stationary, alatan dapur dan macam-macam lagilah..
 
kebanyakkannyer barangan mereka adelah barangan yang berunsurkan environmental freindly..tomey-tomey n unik-unik barangannyer..yang penting bukan sekadar unik tapi still menepati ciri-ciri kesesuaian dengan fungsi-fungsi yang pelbagai..memang sesuai lah dengan teras syarikat disini yang mementingkan 3 perkara dalam pemasaran produk mereka QUALITY, VARIETY, UNIQUENESS
pendek kata tak rugi lah kalau nak shopping kat kedai ni..macam-macam ada..
 
 
 
 
alang-alang dah cerita pasal DAISO ni..nak ceritalah juga pengalaman aku masa kat kedai DAISO ni..masa kami nak bayar barang-barang shopping kami kat kaunter cashier..adelah budak kecik lelaki yang comel ni..sedang ngorat akak cashier..siap bagi no tepon agi kat akak cashier..memandangkan akak cashier buzy melayan pelanggan so akak cashier tak menang tanganlah nak layan budak kecik comel tu..umur budak kecil tu maybe dalam lingkungan 5 tahun dan mungkin berbangsa jepun kerana matanyer yang sepet dan menggunakan bahasa inggeris untuk bercommunicate dengan kami.
 
so kami pun approach lah..dengan manjanyer dia tunjukkan kasut dia..sambil menyapa kami "could u please call this number..i lost my mom".. (dengan wajah innocent dia..dia hulurkan kasut dia kat kitaorg sambil menyebut nombor telefon mak dia yang tertera di tali kasutnyer)..so sweett..
 
ape yang aku nk ceritakan dekat sini..anak sekecil ni langsung tak mengelabah bila lost dari ibunyer di pusat membeli belah..ape tindakan dia hanya meminta bantuan di kaunter bayaran dengan membaca no telefon yang tertera di kasut..then dalam 3 minit ibunyer sampai dan mengucapkan terima kasih pada kami..so easy..ternyatalah tekaan aku benar bahawa customer ni berasal mungkin dari Jepun atau korea memandangkan muka parents nyer sebiji macam pelakon Jepun kat tv.hehehe..bapanyer plak muka cam RAIN pelakon korea dan jauh sekali macam penyanyi kumpulan HUJAN yang di malaysia tu.



ni muka bapa budak tu tapi versi tualah..hahahha
 
mungkin inilah cara masyarakat jepun mengajar anak-anaknyer untuk bertindak bila lost dr ibubapanyer..dan lihat bertapa bijaknyer budaya masyarakat di Jepun dengan meletakkan nombor telefon kat kasut anak-anak mereka supaya memudahkan anaknyer merujuk kasutnyer bila ingin meminta bantuan..
 
p/s: so balik nanti aku nak buat tagging kat collar kucing kesayangan aku dgn nombor telefon aku..sebab selalu je dia ilang..huhu
 
 
 
 
 

13 ulasan:

ku-cit said...

bagusla bdk kecik tu...

Dari Mata Pena Seorang Insan Biasa said...

mmg bagus..rileks aje n cool..bila jumpa mak dia..mak dia yang risau..pada hal hilangnyer dlm kedai yang sama..hehehe

Cik Yuyun Nadira said...

ohh coolnyaa budak tuu , esok ada anak nak ajar cam gtu lah . hee XD

syasyajohan said...

japanese memanglah bijak.alahai cutela kot budak macam tu

Faztee Danisha said...

nk try pgi daiso..cm mnarik je

Dari Mata Pena Seorang Insan Biasa said...

tu lah saya pun first time pergi DAISO kat MINES..first impression the store quite good esspecially for student lah..kalau org dh kawen pun bagus gak..jimat pun jimat..

Cik Kay Jue said...

daiso kt mines tu tngkt bape?

Citra NaniZam said...

singgah baca entry disini.. salam ukhuwah

mimey eidah (owner fida story) said...

datang dari blog abg ben..btw:fllw sini

Dari Mata Pena Seorang Insan Biasa said...

@Cik Kay Jue if im not mistaken tingkat 2..saya pun first time g DAISO tu..tengok lah kalau cuti sem depan saya buat part time kat situ plak ke..jangan nk cakap tingkat..rak barang2 pun saya bagi tahu..heheh just kiddding

Dari Mata Pena Seorang Insan Biasa said...

@syasyajohan memang cute pun..kalau dah bapa muka cam rain..anak dia kulit gebu cam snow lah..hehehehe

Dari Mata Pena Seorang Insan Biasa said...

citra naniezam n mimey eidah..salam ukhuwah..jemput masuk..buat cam rumah sendiri..hehehe

Cik Kay Jue said...

thnks for the info. CKJ akan cari kalau pergi mines lg.. :)

I Believe What I See

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@Hak milik sepenuhnya Norfitri Abdullah Sani/Rawang Selangor